8 Mayıs 2010 Cumartesi

Bir Garip Ariza Adam

Bir adamin "ariza" oldugunu dusunmemiz icin hayatta kac kusurlu hareket yapmis olmasi lazim?

Hangi kusurlaridir insanlari gozumuzde "olmaz"lar listesine sokan?

Bir adamin daha onceden evlenip bosanmi$ olmasi kusur olarak algilanabilir bazi kadinlar tarafindan. Ya da eski karisi mesela hala bari$mak istiyordur, ve adami tehdit ediyordur "seni de hayatindakileri de pi$man ederim bana donmezsen" diye..

Bazi kadinlar icin cocugu olmasi dokuz kusurlu durumdan biri olarak sayilabilir. Size kar$i onceligin hep onda olacagini bilmek ho$unuza gitmeyebilir..

Bazi insanlar a$iri dincileri sevmez, kendisi veya bir akrabasi tarikatlara kari$mi$ kimseleri istemez hayatinda..

Bazilari da dinsiz adami sevmez, ya da ateist mesela, "illa bir inanci, Allah korkusu olsun" der.. Hesapla$acak bir vicdani yoksa insanin hayatta her turlu halti yiyebilecegini du$unur..

Bazi kadinlar hayata ve insanlara kar$i olan inancini ve guvenini yitiren erkeklerden ho$lanmazlar. Bu adamlara herhangi biri icin killarini kipirdatmak bile agir gelir, zamaninda yedikleri silleden toparlanamadiklari icin hala gereksiz gorurler a$k icin caba gostermeyi..

Bazilari (ki ben de bunlardan biriyim) kar$isindaki kadina "kiyabilen" erkegi arizali olarak gorur.. Mesela gecenin bir yarisi, bir erkek bir kadini Istanbul'un ortasinda bir otobus duragina atip, "hadi sen buradan bir otobuse binip gidersin" diyerek, gaza basip uzakla$iyorsa, bu adamdan hic bir noktada hayir gelmez o kadina. Bu kadar ufak bir konuda bile kaderiyle ba$ba$a birakiyorsa kadini, daha major olaylarda ne kadar ileri gidebilecegini kestiremezsiniz.

Peki ya bu saydiklarimin hepsi mevcutsa bir adamda? Sanirim o zaman, kendisine "issiz adam" demeyi birakip, rahatlikla "ariza adam" demeye ba$layabilecegimiz an gelmi$ demektir. Ne desem ki Freudcan, "gotum gotum kacmak gereken" bir ki$iymi$ cidden, Eliza, iyi ki dinlemi$im sizi de temkinli yakla$mi$im, yoksa sittin sene arabesk postlarimi cekmek zorunda kalirmi$siniz.

11 yorum:

rüya dedi ki...

işte bu cumle"(hadi sen buradan bir otobuse binip gidersin" diyerek, gaza basip uzakla$iyorsa, bu adamdan hic bir noktada hayir gelmez o kadina)sunu ıfade ediyorki biz bayanlar gücü, korunmayı istiyoruz. bu yaradılış özelliklerimizdenmidirki her daim yanımızdaki erkeklerin bizi bizden önce düşünmelerini korumalarını istiyoruz. istemesekde aklımızdan geçiriyoruz. onlarda bunu bilerek, deger veriyorsam korurum vermiyorsam korumam banane umrumda degil deyip çeker giderler otobus duragında bırakarak! koruyup kolluyorsa bizi, omur boyu yanıbasımızda kalmalarına izin veriyoruz.
cok uzun oldu yorumdan oteye gecti.

i am not your freud dedi ki...

nası ya bu saydıklarının hepsi bi adamda mı var şimdi??

pharaoh dedi ki...

@freud: yeah baby!! :D
@Ruya: olaydaki kisilerin yerini degistip bakalim mi? bende araba olsun, ve ariza abimiz, gecenin 11:30unda otobuslerde "erkeklerin" taciz edildigi bir ulkede yasasin.. ve ben onu bir otobus duragi onunde indirip "hadi sen burdan bir otobuse atla" diyeyim.. Bu neyi gosterir? Benim onu umursamadigimi, onu keyfim isterse kurtarabilecegim olasi bir kotu olayla basbasa biraktigimi.. yani ona "kiyabildigimi".

Burada mesele kadin erkek rolleri degil. seksist bir yaklasim degil yani. ayrica "korunmak" meselesi hic degil. "korunmaya" ihtiyaci olan biri olsaydim, tek basima dilini bile bilmedigim bir ulkeye yerlesmez, Asya'nin ortasinda 6-7 ay kalmaz, korunmadan ve sahiplenmeden baska bir sey vaad edemeyen turk erkeklerinden de "gotum gotum" kacmazdim :D (evet ben esitlik istiyorum, futbol disinda spor konusabilecek erkek istiyorum, benimle catir catir sanat, din, siyaset, felsefe, tarih vs. muhabbeti yapabilecek birilerini istiyorum karsimda, ama bu ayri bir postun konusu olsun ;)..)

Burada olay esit olan iki bireyin, yasadigi herhangi bir iliskide (arkadas, dost, aile, vs.)birbirine bu kadar incelikten ve vicdandan yoksun davranabilmesi, kiyabilmesi..

i am not your freud dedi ki...

ben koruma içgüdüsü gösteren erkek görünce bi hoş oluyorum (ya da bi "ohşş" oluyorum da denebilir). gayet ilkel bi "korunmak isteme, koruyucu davranıştan etkilenme" durumu var ki soyun devamıyla ilgili genetik bişi olduğunu düşünüyorum. he sıkmadığı sürece tabi :) yoksa ben de mesela kendi başımın çaresine bakıyorum kimsenin koruması olmadan ama o koruma hareketi hem içgüdüsel bi çekim yaratıyo hem de incelik, duyarlılık gösterdiği için hoşa gidiyo yani bilince katman katman yayılıyo diyim ben sağa :)

pharaoh dedi ki...

belki içten içe kabullenemediğimiz bir durum olabilir bu freudum, ama bence olay yine de "korunmak" degil, "deger verilmek". birilerinin, sen gerek duymasan da seni dusunebiliyor olusu.

ruya dedi ki...

pharoah, seni cok iyi anladım.fakat, sen taciz edilmene goz yumdugunu, kıyabıldıgını dusunuyorsun ama o sana ya guvenıyorsa, kendini koruyacagına! birde bu acından baksak!
aslında benımde ısyanım bunaydı.. biz mi bole düşünüyoruz bu rol mu bize giydirilmişde erkekler boyle dusunuyor ona gore davranıyor.
senin gibi dusunuyorum bende. ama tr'de cok korkuyordum minibuslerde tek basıma olunca cantanı biyerlerin tıkıştıra tıkıştıra durunca sanki senin ürkdüğünü anlıyorlarmış gibi oluyordum. ben tv ve gazeteleri okuyunca uzun bi süre dısarı cıkmaya korkuyordum tek başıma. erkekler,sevgililerine romantizm, ve koruyup kollama gorevlerını edinmişler bunun dısına cıkamıyorlar. buda bence sindirme stratejisiymiş gibi geliyor bana. koruma kalkanının altında hakımıyet, ve bir tür ego yatıyor.

pharaoh dedi ki...

kesinlikle katiliyorum Ruya! Bir guc gosterisi gibi bu korumacilik guduleri.. ben aslinda onlarin da korunmaya cok ihtiyaclari oldugunu dusunuyorum, sadece bunu dile getirecek kadar cesur degiller, senin de dedigin gibi bu rol uzerlerine giydirilmis.. ya aslinda arada sevgi olsa, butun bunlari tartismiyor oluruz, kimse dert etmez ince detaylari.. her sey sevgisizlikten :D

rüya dedi ki...

:) BAK SEVDIM SENLE DİŞE DİŞ TARTŞŞMAYI BAŞKA PLATFORMLARDA İNŞ. tr'ye gelince senle yapcaz bunları karşılıklı:) hangi şehirde yaşadığını bile bilmiyorum gerçi

pharaoh dedi ki...

eheheh super :) istanbul, şimdilik ;)

rüya dedi ki...

hımmm ..bende istanbuldu....sıngapurdan bıraz daha uzaga asagıları dusunursen beklerız melbourne'e. ama senı sydney acar tahmınımce burası pek hareketlı bır yer degıl....

pharaoh dedi ki...

hehe hic belli olmaz ya gelirim belki ;) sevgiler..