10 Ocak 2009 Cumartesi

Castellers



Bir de bu var. Almanlara manyak derim di mi? Katalanlar daha beter. Hani neredeyse futbola onem verdikleri kadar bu Castellers (insan kulesi) olayina onem veriyorlar. Oldukca eski bir Katalan gelenegi olan insan kulesi yapmak icin baya buyuk takimlar kuruluyor. Her yastan insanlar katilabilir. Boyu ve kilosuna gore insan kulesinin neresinde gorev alabilecegi belirtiliyor. Tabi tecrube de onemli. Ilk zamanlar belirli bir tecrube kazanana kadar alt kisimlarda gorev aliyorsun. Meslela benim bir arkadasim en altta birbirini kollariyla ittirip denge olusturan grupta gorevli. Cocuklar da bu isin icinde ve o kadar yetenekliler ki! Genelde en ustte oluyorlar. Hem hafif olmalari hem de cabuk tirmanabilmeleri cok onemli. Her sene castellers senlikleri oluyor ispanyanin farkli yerlerinde, burada da farkli takimlar yarisiyor. Lig gibi birseyleri var, hangi takimin kac puaninin oldugunu gorebiliyorsun. Ama yuzde seksen yapilan kuleler tamamlanmadan yikiliyor. Youtube'da falan aratin castellers diye, o kadar cok dusme hikayesi izleyeceksiniz ki! Hele kucucuk cocuklar dusunce insanin ici aciyor. Ama bu manyaklar oyle bir beyin yikamislar ki cocuklar direk "yok canim acimadi cok gurur duydum" modundalar. Boyle yasli teyzelerle belgeseller falan yaipiliyor teyzeler gururla anlatiyor "sene 1964, o kulenin tepesinde 10 saniye duran kucuk kiz bendim, rekorumu gecen olmadi!" Hay allam ya!! Saygi duymak lazim tabi bok atmak ne haddime de, yani insanlar vakitlerini doldurmak icin neler yaratmis zamaninda ya!

2 yorum:

Burcu SezeR dedi ki...

Ahaha.. Şimdi kendimi düşündüm de... Tamamen kültür farklılığı... Türklerin her bayrama ailece bunu yaptığını düşündükçe büyüklere saygım yerle yeksan olur şüphesiz. =)

pharaoh dedi ki...

=) Bu katalanlarin bir de bayramlarda meydanlara cikip yaptigi bir dans var. Yaslilar bir cember olusturup halaya benzeyen bir dans yapiyorlar. Ben bu izlerken yasli teyzelerden birinin ic camasiri yoktu.. Gecici bir sure korluk yasadim =))