16 Ocak 2009 Cuma

Danny Boyle & "Kucuk Emrah / Aci Hayat" karmasi Slumdog Millionaire







Ortalik bir suredir yikiliyor! Dunyanin farkli yerlerindeki arkadaslarim "Aman da aman, kesin seyretmelisin!!" nidalariyla bu Slumdog Millionaire'i gozume gozume soktular..
Zaten film almis basini gitmis, odullerden odul begen ne istersen repertuarda mevcut, sadece 4 Golden Globe disinda 26 odul daha kazanmisligi var.. Merak icerisindeyiz haliyle.
Tam da sans eseri bu filmi hintli bir arkadasimla izledim. O kadar heyecanli ve gururluydu ki film boyunca yasadigim hayal kirikliginin buyuklugune paralel bir sekilde yalan bir nezaket gosterisine burundum. Bildigin kucuk emrah bu yahu! Hani aclik, sefillik, berdusluk ayni derece.. Ustune bir de Gulcani miktiler tam oldu! Yani bu kadar abesle istigal bir senaryo ustune para harcanabilir, Danny Boyle'u da tebrik ediyorum. Turkiye cidden Hollywood'da bir yerlere gelebilirmis de haberimiz yokmus. Bizim 80'lerde cektigimiz dandik Ferdi Tayfur filmleri falan tam tavan yapmis durumda bu adamlarin begenisine bakilirsa! Zaten verdik ufaktan spoiler'i, konu nedir derseniz, tifil bir cocuk "Kim 500 Milyar Ister?" yarismasina katiliyor ve sorulan her soruda flashback'lerle geriye gidip hikayesini ogreniyoruz. Filmin baz alindigi roman olan "Q&A" Vikas Swarup tarafindan yazilmis.
Gelgelelim bir de dunyada kopan patirtiya. Bu Hintli elitler Danny abinin filmine meger pek icerlemisler. Hindistan'i aciz, sefil ve fakir gosterdigi icin "Bizi kotu tanitiyorsunuz!" diye veryansin etmisler. Genelde Hint sinemasinin konu aldigi kitle nispeten orta direk olan insanlardir ve kendilerini fakir gostermekten ziyadesiyle kacinirlar. Biri ortaya "Sadece bir batili bizi boyle gosterebilirdi" lafini atmis. Dogrudur. Kendi kompleksleriyle gozleri o kadar boyanmis ki kendi ulkelerinin gercegini gormekten acizler. Ve bunu kalkip bir batili gosterdi diye feveran etmeleri kadar ezik bir durum yok. Simdi gazeteler onlarla dalga geciyor. "Evet bu filmi ancak bir batili cekebilirdi" diye! Cunku dunyadaki fakir nufusun 3'te birini hala Hintliler olusturuyor. Hindistan'in yuzde sekseni hala gunde 2.50 $ ile hayatini surduruyor. Sadece Bombay'da 2.6 milyon cocuk sokakta yasiyor, 400.000 kadin fahiselik yapiyor. Ama tabi ki Bollywood bunlari memnuniyetle gormezden gelip, bu duruma parmak basanlari gunah kecisi ilan etmekte sakinca gormuyor.
Film Kucuk Emrah tadinda ama, yine de Hindistan hakkinda oldukca fikir sahibi olmanizi sagliyor.

Hiç yorum yok: