5 Aralık 2008 Cuma

Harder, Better, Faster, Stronger



Buraya geldigimden beri butun arkadaslarim "ooo siz de masallah eglenmekten baska bir isle ugrasmiyorsunuz! her hafta parti, eglence, gezmek olur muymus? ne bicim okul be!" modundalar.. Haksiz da degiller, hayatina "leo" kavrami girmis her er kisi gibi ben de zamaninda eglenceden nasibini fazlasiyla almis biri olarak soyleyebilirim ki buradaki eglencenin dozu turkiye'dekinden cok daha yuksek..
Nedendir acep?
Turkiye'deki egitim sistemini buradakiyle karsilastirmiyorum bile. Bu sadece master'a ozel bir sey degil, ama genel olarak egitim sisteminin ozu ogretmen yerine ogrencinin efor sarfetmesi. Nasil mesela? Turkiye'de derse girersin, hoca anlatir, dinlersin, edebinle sinavini olur cikarsin. Burada olmuyor oyle kardesim! Derse gireceksin, hocanin anlattiklarini sappadanak anlayacaksin, - derse katilim= ders sirasinda sinifta olmak degil burada, derse sen ne kattin? sorularinla ya da yorumlarinla insanlara ne ogrettin demek -, ertesi gunun konusunu calisip derste sen sunacaksin, grup calismasi yapip bu calismayi bir sunumla taclandiracaksin, sonra da sinavini olacaksin efendim. Gerekirse ayni ders icin 10 kez yapacaksin bunu ve o sirada hazirlaman gereken 15 sayfalik bir odev, baska bir sunum ve sinavin olmasi kimsenin umurunda degil.
E haliyle uykusuzluga da alisacaksin. Gunde uc saatlik uykuyla tam performans gostermeyi ogreneceksin. Bu tempoda sadece derse katilmak degil, derste sana anlatilan her bilgiyi ozumsemeyi ve tekrar yaratici yollarla bunu profesorlere geri sunmayi becereceksin.
Strese dayanikli olacaksin. Senden sunum istenen konuyu hayatinda ilk defa o anda duymus olabilirsin, onemsiz bir detay bu sadece. Ornegin grup calismasi yapacagin insanlar finansal danismanliktan gelmis kisilerdir mesela ve seninle finans terminolojisinde konusurlar, tek kelime anlamazsin ama bu sadece senin birazcik daha cok calisman gerek demektir (mesela onlar uyurken ya da yemek yerken sen daha cok okuyabilirsin, uyku senin ne haddine!) cunku senden grup calismasina katki bekleyeceklerdir ve veremezsen bir anda dislanan kisi olabilirsin. Ustune ustluk, profesor bir cinlik yapip sinifi 2 gruba bolmus ve sadece bir grubun gececegini bildirmis olabilir. Stres iki katina cikmistir. BBG evi gibi en ufak bir hatanda grup her sey icin seni suclayabilir. Ustune ustluk dersten de kalabilirsin. Takilmaman lazim ama boyle seylere, nasilsa 3 saatlik uykunda her seyi unutabilirsin. (Ruyanda ertesi gun yapacagin sunumu - ya da sunumu yaparken sicabilecegin her olasiligi gormediysen eger).
Butun bu yukun yani sira, mba ogrencilerini gozlerinden sakinan degerli okulun senin icin ozellikle planladigi ders disi aktivitelere de istekle katilmayi bileceksin. Ornegin, gunluk 3 saatlik uykunu almis, sabah 9daki dersin sunum tekrari icin 8de grubunla bulusmus, her seyi gozden gecirmis, sunumunu derste yapmis, sinavini olmus, ogle yemegine hazirlanmissindir.. Hoca birden surpriz olarak bir sunum daha isteyecegini, ama bunu ogleden sonraki derse hazirlamaniz gerektigini soyler. Yemek bir hayal olmustur artik. Sinifta bulunan kahve cekirdeklerini cigneme usuluyle karin doyurulduktan sonra ise koyulursun. Butun bir ogleden sonrani hesaplamalar ve arastirmalarla gecirdikten sonra derste tekrar sunumunu yaparsin. Artik eve gidip bir nebze uyku almak istedigini cumle aleme bagiran kipkirmizi gozlerinle kapiya dogru ilerlerken okulun etkinlik koordinatoru gelir ve der ki "ah canum evlatlarum, sizin icin Deutsche Bank'in almanya koordinatorunu getirdik, cici cici bir saat konusun kaynasin bakalim.." O an degil deutsche bank, feristahı getirseler umurunda olmayacak bizler, takim elbiseleri cekip bir de adama cicilik yapmak zorunda kaliriz. "Ah ne superiz, cok sekeriz her isi ayni anda goturebiliyoruz" mesaji veririz, okul da "ah iste bakin harika ogrencilerimiz var, cok bir elitiz, seciciyiz" modu yapar. Sonuc olarak kasik kadar kalmis bembeyaz suratlarla evin yolunu tutariz.
Sonra birden okuldan mail gelir: Onumuzdeki 4 gun boyunca ders yok! İste bu bizim bittigimiz andir. Zamansizliga o kadar alismis bireyler olarak ne yapabiliriz ki? Uyumanin, manasizca yemenin, tv seyretmenin bokunu cikarsak bile topu topu yarim gun falan ediyor. E haliyle biz de kendimizi eglenceye partiye veriyoruz. Ogrenci denen milleti hep mesgul tutacaksin mirim. Bunlarin basi bozuk! İki bos gun verince kendilerini kaybediyorlar..
Walla haklisiniz canim arkadaslarim, burada eglenceye daha cok vakit ayiriyorum, cunku vaktimi planlamayi, az zamanda cok is basarmayi ne yazik ki burada ogrendim!

Hiç yorum yok: